De magie van massage

Iedereen heeft wel eens gedacht: 
'Nu ben ik écht toe aan een massage'.

Misschien ben je wel eens door je rug gegaan, ervaar je hoofdpijn, heb je last van restless legs of heb je spierpijn. 
Vaak op de momenten waarbij we 'pijntjes' ervaren, denken we aan een massage. 
Maar wist je dat een massage ondergaan veel meer teweeg brengt dan alleen onze pijn oplossen? 
In deze blog neem ik jullie mee naar de voordelen van een massage, ofwel:
'De magie van massage'.

Eerst som ik de grote voordelen van een massage voor jullie op, daarna wil ik wat dieper op sommige punten in gaan:


1. Ontspanning van spieren en kalmering van de geest.
2. Stressvermindering.
3. Vermindert hoofdpijn en migraine.
4. Verbeterde bloedcirculatie.
5. Meer beweeglijkheid.
6. Betere weerstand.
7. Reiniging van het lichaam.
8. Versnelt spierherstel.
9. Verbeterde ademhaling.
10. Betere nachtrust.

Ontspanning van het lichaam

Om maar bij het eerste punt te starten zorgt een massage voor een ontspanning van het gehele lichaam. 
In spieren kunnen blokkades en knopen vast zitten. Oorzaken kunnen zijn: overbelasting, verkeerde houding, stress of een slechte bloedsomloop. Je kunt pijn ervaren bij bewegen en het gevoel hebben te verkrampen. Tijdens een massage worden vastzittende spieren los gemasseerd. Er wordt op triggerpoints gewerkt om deze knopen en blokkades op te heffen. Hoofdpijn is vaak het gevolg van een blokkade of spanningen in de nek of schouders. De triggerpoints nodigen je spieren uit deze blokkades los te laten. Daardoor kun je door een massage direct van je hoofdpijn af raken. Soms zijn hier meerdere behandelingen voor nodig. Maar uiteindelijk ontstaat er ruimte en ontspanning in de spier.
Doordat deze blokkades worden opgeheven, krijgt het lichaam letterlijk meer ruimte en kun je je 'lichter' voelen. Deze ruimte zorgt er weer door dat jij beter kunt bewegen. Niet gek dus als je na een massage ineens je nek verder kunt draaien dan voor de massage.


Verbeterde bloedcirculatie

De conditie van ons bloedvatenstelsel is sterk bepalend voor onze gezondheid.
Een goede bloedsomloop zorgt ervoor dat alle weefsels in ons lichaam voorzien worden van zuurstof en voedingsstoffen.
Daar tegenover staat dat de afvalstoffen en kooldioxide op het juiste moment worden afgevoerd. Dit is nodig voor de weefsels om goed te blijven functioneren. Dit toevoeren en afvoeren werkt het beste bij een goede bloedsomloop. Laat een massage nou nét de bloedcirculatie stimuleren! 
Door een massage krijgt het lichaam een seintje om weer aan de bak te gaan, terwijl jij ondertussen heerlijk kunt ontspannen.
Daarbij is dit stimuleren van de bloedsomloop tegelijkertijd een manier om het lichaam te reinigen. Na afloop van de massage is het dus belangrijk om wat meer glazen water te drinken. Op deze manier kunnen de vrijgekomen afvalstoffen het lichaam via urine verlaten.

Betere weerstand

Een massage verbetert jouw immuunsysteem. Hoe zit dat precies?
Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een massage de aanmaak van witte bloedcellen bevordert. Deze witte bloedlichaampjes helpen ziekteverwekkers in je lichaam te bestrijden. Dit versterkt dus jouw immuunsysteem. Daarnaast zorgt een massage dat het stresshormoon cortisol vermindert. Wanneer je langere tijd onder spanning staat, maakt je lichaam meer cortisol aan. Dit maakt jouw lichaam vatbaarder voor ziekte en virussen. Het heeft namelijk niet meer de energie om deze ziekteverwekkers het lichaam uit te drijven. 
Maar tijdens een massage krijgt je lichaam de kans zich te ontspannen en neemt cortisol af. Het kan zich herstellen van de stress en geeft het lichaam de tijd om tot rust te komen. Sterker nog: Je maakt het gelukshormoon aan tijdens een massage. Het hormoon endorfine wordt aangemaakt, wat cortisol onderdrukt en wat ons een blij gevoel geeft. Óók dat draagt bij aan een goede gezondheid. 
Want als je goed in je vel zit, dan heeft je immuunsysteem daar alleen maar baat bij!

pijn weg masseren

Ben jij benieuwd om de voordelen van een massage zelf te ervaren?
Boek dan jouw afspraak.